-- Sponsorlu Bağlantılar --
Birçok insan bunu bilmez ama enfes bir lezzettir. Özellikle sabah kahvaltıları için yapılmış tadına asla doyulmayan harika bir turşu çeşididir. Turşuyu yapmak için öncelikle taze süte ihtiyacımız vardır. Marketlerde satılan sütlerle de olur ama inekten sağılıp direk size gelen sütün lezzetini vermeyebilir.Malzeme olarak süt, lor peyniri (ekşimik) ve biber kullanılacak. Özellikle köy biberi olursa tadı bir başka güzel olur. Kullanacağınız sütün miktarınız sizler belirleyebilirsiniz. Ancak ne kadar süt kullanırsanız kullanın aldığınız sütü ikiye bölmelisiniz. Örneğin 10 litre süt kullanacaksınız, bunu beş'er litrelik iki eşit parçaya bölmelisiniz. Daha sonra beş litresini ocağa koyup kaynatıyorsunuz, diğer beş litresini çiğ olarak bırakıyorsunuz.
Kaynatma işleminden sonra hem pişmiş, hemde çiğ olan sütü temiz ince bir bez yardımı ile süzün. Sonrasında bu turşumuz için bir bidona ihtiyacımız olacak önce çiğ sütü, sonrada pişmiş sütü bidona döküyorsunuz. Sonrasında biberlerimizi yıkayıp, tam ortalarına bir bıçak yardımıyla küçük birer delik açıyorsunuz.
Bunları da bidona yerleştirip, lor peynirini (ekşimiği) ilave edip kapağını kapatıyorsunuz. Belli aralıklarla bu bidonu açıp peynir sütü çektikçe yeni peynir ilave ediyorsunuz. Kendinize göre istediğiniz kıvama geldikten sonra, ağzını sıkıca kapatıp bekletebilirsiniz. Yirmi gün veya bir ay bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Ekşimsi bir tadı olacaktır bu tat sizi yanıltmasın bozulduğunu düşünmeyin.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
0 yorum:
Yorum Gönder