-- Sponsorlu Bağlantılar --
Turşu kışın vazgeçilmezlerdendir.Yemeklerin yanında garnitür olarak sunulur. İştah açıcı özelliği vardır Bunun yanı sıra vücuttaki mikropları öldürür. . Bilhassa küçük biberlerden yapılan acı biber turşusu kışın yenildiği zaman vücudu ısıtır. Anadolu'da özellikle Afyon Sandıklı'da, Ankara'nın Çubuk ilçesinde turşu üretimi yapılır. Bir çok çeşidi vardır. Lahana, biber, fasulye, patlıcan, kelek, salatalık, alıç, kırmızı biber ve karışık turşulardır. Son bahara doğru kurulmaya başlanır. En güzellerinden bir tanesi salatalık turşusudur. Peki salatalık turşusu nasıl yapılır?Salatalık turşusu için malzeme listesi
2 kilo salatalık (en küçüklerinden günlük toplanmış olursa daha güzel olur.
1 avuç dolusu nohut
15 20 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kaya tuzu
yarım çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Kaynatılmış ılıtılmış su
Biraz maydanoz
Yapılışı:
Önce salatalıklar bol suda yıkanır. Yıkandıktan sonra küçük bir bıçak yardımı ile bir kaç yerinden delinir. Veya alternatif olarak iğne ile ortasından bir defa delinirse yeterli olur. Başlarının kesilmesine gerek yoktur. Sonra bidonun altına önce yıkanmış nohutlar atılır.Sonra salatalıklar kule gi bi örülerek kavanozun içine yerleştirilir. Sarımsaklar suyun içine ıslatılıp en az bir yarım saat bekletilir. Böylece kabukları daha çabuk soyulur. Kabukları soyulan sarımsaklar kavanozu içine salatalıkların arasına serpiştirilir. Bir kapta limontuzu, sirke, kaya tuzu ve su karıştırılır. Limon tuzları eriyince bu karışım kavanoza ilave edilir. Kapak hizasına kadar doldurulup üstüne maydanoz konulur. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde hava almayacak bir şekilde kapatılır. En az yirmi bir gün güneş ılığı almayan serin ve karanlık bir yerde bekletilir. Turşunuz yemeye hazırdır. Bu harika turşuyu tavuk yemekleri ile et yemekleri ile özellikle ekmek arası tavuk döner, ekmek arası et döne,r balık ekmekle ayvalık tostu ile lahmacun, etli ekmekle, tencere yemekleri ile ikindi çaylarında kısır, patates salatası ile servis edebilirsiniz.
Eğer turşunuzu açalı çok olmuşsa üstü muhtemelen pas tutar. Doğru olarak bildiğimiz yanlışlardan bir tanesi de üstü küflenen bir şeyin küflenen yerini alıp kalanı yemektir. Son derece yanlış olan bu davranış sağlığınızı tehlikeye atar. Üstü küflenen turşunun altı da muhtemelen bakteri üretmeye başlamıştır.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
0 yorum:
Yorum Gönder