-- Sponsorlu Bağlantılar --
Ispanak, kökeni Afganistan ve Kafkasya olan, etli yeşil yapraklı, kısa boylu ve kazık köklü bir kış sebzesidir. Otsu bir bitki olan ıspanak, genellikle nemli ortamlarda hızlı büyür. Protein bakımından zengin olan bu sebze, A, B, C ve D vitaminlerini barındırmaktadır. Ispanak, ülkemizde özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yetiştirilen ve genellikle kışın tüketilen faydalı, demir, magnezyum, fosfor ve iyot açısından zengin besinlerdendir. Ispanak beden yorgunluğunu alır, zihni güçlendirir, vücudu kuvvetlendirir. Başta anemi olmak üzere, kanser, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, felç ve görme bozukluklarına iyi gelir. Daha pek çok faydaları vardır.Bu yazımızda sizlerle oldukça lezzetli, düşük kalorili bir tarif paylaşacağız. Ispanakla yapılan bu tarifimiz, diyetisyen ve beslenme uzmanı Ferin Batman’a ait bir salata türüdür. İşte tarifimiz, afiyet olsun!
Meksika Usulü Ispanak Salatası
Malzemeler:
Yarım kg ıspanak
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 adet küçük boy kırmızı soğan
2 çay kaşığı dövülmüş fındık
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
Ispanak güzelce yıkanır, suyu süzülür ve doğranır. Yumurtalar katı olacak şekilde haşlanır. Soğan ayıklanır ve doğranır. Bir kasede ıspanak, soğan ve haşlanıp doğranmış yumurtalar karıştırılır. Ayrı bir yerde yoğurt ve zeytinyağı çırpılarak, tuz ve karabiber ilave edilir. Bu karışım ıspanağın üzerine eklenir ve tümü birden karıştırılır. Dövülmüş fındık serpilerek servis edilir.
Ispanak oldukça faydalı sebzelerden biridir. Genellikle yemeği yapılan ülkemizde çokça sevilmektedir. Demir alımı açısından özellikle kansızlık yaşayanlar, çocuklar ve hamileler tüketmelidir. Çünkü kandaki oksijeni taşıyan, demir hücreleridir. Demirin vücudumuz için olmazsa olmaz bir mineral olduğunu unutmayalım. Çocuklarımıza bolca yedirmeyi ve ek gıdaya başladığımız bebeklerimizde (doktor tavsiyesi ile) çorbalara katarak tüketmesini sağlamayı ihmal etmeyelim. Bu noktada hatırlatmak gerekirse, ıspanak yemeği, genellikle yoğurt ile birlikte tüketilmektedir. Bu beslenme sağlığı açısından hatalı bir uygulamadır. Çünkü yoğurt, kalsiyum açısından zengin bir besindir. Ispanakta ise demir zengindir. Kalsiyum ve demir bir araya geldiğinde, kalsiyum demiri yok eder ve etkisini minimuma indirir. Böylece yediğiniz ıspanaktan demir alamazsınız. Doğru uygulama tavsiyesi olarak, demir içeren ıspanak, pekmez gibi gıdalardan en az yarım saat sonra kalsiyum içeren gıdalar (süt, yoğurt, peynir) tüketiniz.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
0 yorum:
Yorum Gönder