-- Sponsorlu Bağlantılar --
Bu yemek biraz tuzlu olduğu için Azeriler buna şor balık da derler. Yazın sofraların en vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu yemeği yapmak için Azeriler çapak, gördek gibi balık çeşitlerini kullanırlar ama bizdeki çipura ve alabalık da aynı lezzeti verecektir. Balıkların ortalama 250-300 gram olması iyi olur.Azeri usulü balık dolması malzemeleri
Yaklaşık bir kilo balık
Bir kaç üzüm yaprağı
2 adet soğan
3 adet domates
Yarım bardak nane
Bir miktar karabiber
Bir az sıvı yağ
Azeri usulü balık dolması tarifi
Balık içi ve dışı güzelce temizlendikten sonra bol tuzda bir kaç gün bekletin.
Sonra balığınızı yıkayarak tuzdan arındırın ve bol suda bir gün daha bekletin. Bu arada bir kaç kez suyunu değiştirmeyi unutmayın.
Balığı pişireceğiniz gün bir kez daha yıkayıp asma yapraklarının arasına koyun.
Soğanları küp küp doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra yine küp küp doğranmış domatesleri de ilave edip karıştırın ve ateşi kapatın.
Eğer bu yemeği kışın yapıyorsanız kuru nane, yazın yapıyorsanız taze nane ve ağız tadınıza göre karabiber ekleyip karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı balığın karnına doldurup balığı iyice bezle sarın. Bu arada bezin içinde üzüm yaprakları oluyor ve balık aynı zamanda bu yapraklarla da sarılıyor. Beze iyice düğüm attıktan sonra balığı buharlı tencereye koyup 15-20 dakika civarında pişirin.
Piştikten sonra balığı bezden çıkarıp bir tabağa alın. Yanında ayran ve lavaş ekmeği de olursa eşsiz bir lezzete şahit olacaksınız.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
0 yorum:
Yorum Gönder