-- Sponsorlu Bağlantılar --
Tokat yöresine özgü bir tat olan Mercimekli bat'ın malzemeleri ve yapılışı aşağıdaki gibidir.Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
4 bardak su
1 su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı köftelik bulgur
8-10 dal yeşil soğan
5-6 domates
4-5 yeşil biber
2 yemek kaşığı kuru reyhan
1 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
Mercimekli Batırık'ın Yapılışı
Mercimek sıcak suda 2 saat kadar bekletilir. Sonra suyu süzülür ve haşlanır. Haşlanmış sulu mercimeğin içine ince bulgur konur.
Tüm malzemeler ince ince doğranır.
Yemeğin en önemli özelliği domatesinin bol olmasıdır.
Sulu mercimek ve bulgur bir cam kaba dökülür.
İçine salçalar ile karıştırılan bolca baharatı eklenir. İsteğe göre çemen eklenebilir.
Batın olmazsa olmazı reyhandır. Tazesi veya kurusu eklenebilir.
Doğranmış sebzeler de ilave edilir. Az su eklenir.
En son çekilmiş ceviz içi ilave edilir.
Soğuk taneli çorba kıvamında olacak. Kaşıkla yenilebilecek bir salata çeşididir.
Sahrap Soysal'ın Ramazan'a özel programında yapılan Mercimekli bat'ın tarifidir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
0 yorum:
Yorum Gönder